- Antocyjany (antocyjaniny, E163 ) to kolory (pigmenty, naturalne barwniki) roślin (w owocach, kwiatach, liściach). Antocyjany nalezą do flawonoidów.
- Antocyjany nie występują w szpinaku i burakach (roślinach komosowatych), grzybach, glonach, roślinach kaktusowatych.
- Barwa antocyjanów (czerwona, niebieska, filetowa) zależy od odczynu PH ( PH poniżej 7- kwaśne - kolor czerwony, PH równe lub powyżej 7 - obojętne lub zasadowe - kolor niebieski lub fioletowy )
- Antocyjany działają:
- obniżają ciśnienie krwi,
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwzakrzepowo,
- obniżają poziom "złego" , podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu,
- obniżają poziom cukru w naszej krwi,
- przeciwrakowo (zwłaszcza przeciw raku przełyku, jelita grubego, prostaty),
- przeciwwrzodowo,
- przeciw utleniająco,
- pomagają w przyswajaniu witaminy C przez nasz organizm,
- przeciwalergicznie,
- w leczeniu chorób oczu, poprawiają ostrość widzenia ( poprawiają ukrwienie oka) , pomagają w regeneracji barwnika wzrokowego znajdującego się w siatkówce- rodopsyny - dzięki któremu widzimy po zmroku, zapobiegają zapaleniu błony naczyniowej oka (antocyjany z czarnej borówki)
- przeciwzapalnie,
- antywirusowo,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwgrzybiczo,
- polepszają pamięć,
- pomagają zapobiegać otyłości,
- Antocyjany niszczy:
- dostęp tlenu (przechowujmy nasze dania w pojemnikach z przykryciem),
- jony metali ciężkich ( zwłaszcza żelazo),
- Przygotowując potrawy zawierające antocyjany, starajmy się je zakwaszać ( np. sokiem z cytryny), w kwaśnym środowisku antocyjany są najbardziej trwałe.
- Najwięcej antocyjanów zawierają ciemne owoce, np.: aronia, czarna borówka, czarny bez, czarna porzeczka, czerwone winogrona, truskawkach itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz