KOSMETYKI

poniedziałek, 28 października 2013

SPOSOBY NA POPRAWĘ NASZEJ ODPORNOŚCI I ZDROWIA - GREJPFRUT

Grejpfrut "rajski owoc cytrusowy" ( Citrus paradisi ) zawiera:

  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę PP,
  • witaminę B,
  • kwas foliowy,
  • flawonoidy (naturalne antyoksydanty: naringina - nadaje gorzki smak grejpfrutowi, występująca w miąższu owocu i jego białej błonce):

- nadają kolor roślinom,
- w walce z wolnymi rodnikami (działanie antyoksydacyje), antyrakowe oraz oczyszczają nasz organizm,
- działają przeciwgrzybicznie,
- zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie krwi,
- odtruwają mięsień sercowy,
- działają moczopędnie,
- działają rozkurczowo,
- mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe
- działają przeciwwrzodowo,
- ochraniają wątrobę,

  • pektyny,
  • wapń,
  • fluor,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • cynk,
  • mangan,
  • potas,


Grejpfrut:
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Działa przeciwmiażdżycowo.
  • Obniża krzepliwość krwi w naczyniach krwionośnych,
  • Działa przeciwzawałowo oraz przeciwudarowo.
  • Zmniejsza poziom glukozy we krwi (grejpfrut ma niski indeks glikemiczny).
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Działa przeciwrakowo, hamuje wzrost guzów (likopen karminowy - barwnik - flawonoid, który walczy z wolnymi rodnikami i rakiem, najlepsze efekty przynosi połączony z witaminą E, czyli tak, jak naturalnie występuje w grejpfrucie:) )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz