KOSMETYKI

piątek, 22 lutego 2013

NASZE ŚNIADANIA, OBIADY, PODWIECZORKI I KOLACJE :))

POLECAM:

NA ŚNIADANIE / KOLACJĘ:
NA OBIAD:

NA PODWIECZOREK / DESER:

NAPOJE:

DOMOWE PRZETWORY:

WARTO PRZECZYTAĆ:

KAWA:

Kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, ma wiele zalet zdrowotnych, unikajmy jednak dodawania do niej cukru czy bitej śmietany. Pamiętajmy także o zachowaniu umiaru w jej spożywaniu. Pijmy jak najmniej kawy rozpuszczalnej:

- powstanie kawy rozpuszczalnej wiąże się z wieloetapową obróbką technologiczną naturalnych ziaren kawy,
- często dodawane są do niej polepszacze, i sztuczne substancje,
- nie sprawdzimy z jakich ziaren kawy pochodzi,
- znajduje się w niej nikiel, który w nadmiernej ilości może powodować: rozwój alergii, choroby nowotworowej, lub innych groźnych chorób,
- kawa z ekspresu ciśnieniowego ma więcej kofeiny


  •  kawa pita w bardzo dużych ilościach powoduje zaburzenia równowagi i omamy, ponieważ odwadnia i wypłukuje mikroelementy z naszego organizmu, dlatego musimy dużo pić, by uzupełnić ilość wody w naszym organizmie,
  •  kawa wypłukuje wapń z organizmu i osłabia kości, spowalnia przyswajanie żelaza ( osoby z anemią powinny zrezygnować z jej picia),
  • wpływa na układ nerwowy, pobudza korę mózgową, zwiększa wydzielanie adrenaliny, poprawia koncentrację
  •  kawa w niewielkich ilościach ( do 4 filiżanek maks)  poprawia kondycje serca ( może w pewnym stopniu zmniejszyć ryzyko niewydolności serca)
  • regularne picie kawy zmniejsza ryzyko na zachorowanie na cukrzycę typu 2
  • regularne picie kawy przez kobiety chroni je przed depresją
  • picie dużej ilości kawy przez kobiety osłabia płodność
  • kawa działa antybakteryjnie i zmniejsza ryzyko próchnicy zębów,
  • kawa z kofeiną nie jest polecana dla kobiet w ciąży ( kofeina w organizmie człowieka działa ok. 4 godzin, a u kobiet w ciąży o wiele dłużej, zwłaszcza w ostatnich miesiącach przed porodem: w tak długim czasie przenika do układu krążenia, działa niekorzystnie na układ nerwowy, podwyższa ciśnienie i podrażnia żołądek, często wywołuje mdłości i zgagę, kofeina jest niezdrowa dla wątroby nienarodzonego dziecka, może też źle wpłynąć na produkcję hormonu wzrostu i większa ilość kofeiny może spowodować poronienie (bezpieczna dawka to ok. 2 filiżanek bardzo słabej kawy).
  • kawa hamuje rozwój wolnych rodników,
  • picie powyżej 4 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko zachorowania u kobiet na raka endometrium (raka trzonu macicy) i raka jajnika,
  • regularne picie kawy zmniejsza ryzyko na zachorowanie na raka skóry, jelita grubego, prostaty
  • palacze regularnie pijący kawę rzadziej chorują na nowotwór pęcherza, ponieważ moczopędna kawa wypłukuje z pęcherza szkodliwe substancje
  • po filiżance kawy, dobrze jest wypić szklankę soku pomarańczowego, żeby uzupełnić witaminę D,
  • bezpieczna dawka kawy to ok 5 filiżanek dziennie ok. 600 mg dziennie), śmiertelna dawka, to ok. 80 filiżanek dziennie dla zdrowego człowieka bez nadwagi (ok.150 mg kofeiny na 1 kg masy ciała).
PRZEPISY I PORADY:
http://mkcafe.pl/przepisy-kawowe/przepisy

WARTO PRZECZYTAĆ:

KAWA 100 PRZEPISÓW
KAWA SEKRET BARISTY
NIEZWYKŁE ZALETY KAWY
TAJEMNICE KAWY
KAWA

sklep z yerba mate, ziołami, suplementami diety, świeżo paloną kawą, kosmetykami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz