KOSMETYKI

wtorek, 7 października 2014

SPOSOBY NA POPRAWĘ NASZEJ ODPORNOŚCI I ZDROWIA - ZAMRAŻANIE


  • Zamrażam ZAWSZE produkty:
* DOKŁADNIE OPISANE - NAZWA I DATA ZAMROŻENIA,
* ŚWIEŻE,
* DOJRZAŁE i NIEUSZKODZONE,
* DOKŁADNIE OCZYSZCZONE, UMYTE I OSUSZONE,
* ROZDROBNIONE I PODZIELONE NA WYGODNE PORCJE,
* WSTĘPNIE ZAMRAŻAM NA TACKACH WYŁOŻONYCH PAPIEREM DO PIECZENIA ( ŻEBY ZAPOBIEC ZBRYLANIU SIĘ  - BY NIE POWSTAŁA Z TEGO JEDNA WIELKA ZAMROŻONA KULA:)) ) PO OKOŁO 30 MINUTACH PRZEKŁADAM POJEDYNCZE ZAMROŻONE PRODUKTY DO JEDNEGO WORECZKA LUB POJEMNIKA DO MROŻENIA.

- kruche ciasteczka (wkładam do pojemnika plastikowego przeznaczonego do mrożenia ) -przechowuję - do 5 miesięcy,
- ciasto babka drożdżowa ( zawijam w folię aluminiową ) - przechowuję - do 5 miesięcy,
- ciasto keks ( zawijam w folię aluminiową) - przechowuję - do 8 miesięcy,
- upieczony biszkopt (wcześniej poprzecinany na tort i zawinięty w folię aluminiową ) - przechowuję - do 5 miesięcy,
- tort z kremem maślanym - ( wstępnie zamrażam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia - kiedy stwardnieje zawijam w folię aluminiową) - przechowuję - do 2 miesięcy,
- tort z bitą śmietaną - ( wstępnie zamrażam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia - kiedy stwardnieje zawijam w folię aluminiową ) przechowuję - do 5 miesięcy,
- tort z kremem twarogowo - śmietankowym - ( wstępnie zamrażam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia - kiedy stwardnieje zawijam w folię aluminiową ) przechowuję - do 3 miesięcy,
- kluski na parze - gotuję na parze, następnie muszą ostygnąć  ( wstępnie zamrażam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia - kiedy stwardnieją wkładam do woreczka lub plastikowego pojemnika przeznaczonego na mrożenie - odmrażam je gotując na parze )
  • Nie można zamrażać: 
- ciasta bezowego,
- ciast z kremem budyniowym.

  • Rozmrażam:
- zamrożoną babkę drożdżową wkładam do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni C - 10 minut - wyjmuję z piekarnika i odstawiam na około 3 godziny)
- tort - w lodówce
- ciasto keks - po rozmrożeniu i przed podaniem na stół - smaruję roztopionym masłem i posypuję go cukrem pudrem ( nie jest wtedy wysuszone )

  • Przed zamrożeniem warto blanszować produkty - krótkie gotowanie ( od 1 do 2 minut) produktów we wrzątku lub na parze, następnie płukanie w zimnej wodzie i wykładanie na ręczniku papierowym do wyschnięcia.
Blanszowane produkty:
- nie tracą więcej witamin, koloru i smaku po zamrożeniu,
- zachowują swój kształt,
- szybciej się ugotują :),

Blanszujemy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz