KOSMETYKI

wtorek, 12 listopada 2013

SPOSOBY NA POPRAWĘ NASZEJ ODPORNOŚCI I ZDROWIA - ZIELONA KAWA

Zielona kawa:


  • Ma tyle samo kofeiny co palona.
  • To kawa nie poddawana obróbce termicznej.
  • W smaku jest łagodniejsza i delikatniejsza od kawy palonej.
  • Zawiera: kwas ACG (kwas chlorogenowy - nazwa pochodzi od jasno zielonego koloru kawy):
- pobudza nasz metabolizm,
- jest silnym antyoksydantem (spowalnia proces starzenia się działa antyrakowo),
- zmniejsza przyswajanie i gromadzenie glukozy w naszym organizmie (polecana dla chorych na cukrzycę),
- zmniejsza o 20% ryzyko wylewu i udarów mózgu oraz pomaga normować ciśnienie krwi.
- działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

W kawie palonej kwas ten nie występuje (jest niszczony w podczas palenia).

Kwas chlorogenowy występuje także w:

- suszonych śliwkach,
- głogu,
- pokrzywie,
- karczochach,
  • Kwas chlorogenowy z kofeiną:

- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej ( bez skutków ubocznych:)).
  • Kawę zieloną w ziarnach mielimy przed przyrządzeniem napoju (najlepsza kawa jest świeżo mielona:)). Zielone ziarna są twardsze od kawy palonej, dlatego zalecane jest by rozbić je w moździerzu i potem zmielić w młynku do kawy. Zalewamy ją wrzątkiem, czekamy parę minut aż się zaparzy i gotowe :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz