Zielona kawa:
- jest silnym antyoksydantem (spowalnia proces starzenia się działa antyrakowo),
- zmniejsza przyswajanie i gromadzenie glukozy w naszym organizmie (polecana dla chorych na cukrzycę),
- zmniejsza o 20% ryzyko wylewu i udarów mózgu oraz pomaga normować ciśnienie krwi.
- działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
W kawie palonej kwas ten nie występuje (jest niszczony w podczas palenia).
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej ( bez skutków ubocznych:)).
- Ma tyle samo kofeiny co palona.
- To kawa nie poddawana obróbce termicznej.
- W smaku jest łagodniejsza i delikatniejsza od kawy palonej.
- Zawiera: kwas ACG (kwas chlorogenowy - nazwa pochodzi od jasno zielonego koloru kawy):
- jest silnym antyoksydantem (spowalnia proces starzenia się działa antyrakowo),
- zmniejsza przyswajanie i gromadzenie glukozy w naszym organizmie (polecana dla chorych na cukrzycę),
- zmniejsza o 20% ryzyko wylewu i udarów mózgu oraz pomaga normować ciśnienie krwi.
- działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
W kawie palonej kwas ten nie występuje (jest niszczony w podczas palenia).
Kwas chlorogenowy występuje także w:
- suszonych śliwkach,
- głogu,
- pokrzywie,
- karczochach,
- Kwas chlorogenowy z kofeiną:
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej ( bez skutków ubocznych:)).
- Kawę zieloną w ziarnach mielimy przed przyrządzeniem napoju (najlepsza kawa jest świeżo mielona:)). Zielone ziarna są twardsze od kawy palonej, dlatego zalecane jest by rozbić je w moździerzu i potem zmielić w młynku do kawy. Zalewamy ją wrzątkiem, czekamy parę minut aż się zaparzy i gotowe :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz