- Rodzynki (suszone winogrona, duże jasne - sułtańskie, małe ciemne - koryntki, największe i najsłodsze - rodzynki królewskie ) zawierają:
- żelazo,
- wapń
- cynk,
- bor,
- magnez,
- jod,
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminę E,
- witaminy z grupy B,
- błonnik,
- resweratrol,
- cukry proste
- Najzdrowsze rodzynki to te niekonserwowane :)) (można takie kupić np.: w Lidlu :). Przy zakupie sprawdzajmy czy nasze rodzynki są miękkie i elastyczne - świeże :)).
- "Konserwowane rodzynki" - mają mniej witamin np.: siarkowane rodzynki tracą witaminę B12, należy umyć przed jedzeniem.
- im ciemniejszy kolor rodzynek tym mają więcej antocyjanów (przeciwutleniaczy i barwników)
- Rodzynki polecane są dzieciom (od 9 miesiąca życia), sportowcom, osobom aktywnym fizycznie, cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia (zawierają bardzo dużo cukrów prostych - źródło bardzo dobrze przyswajalnej energii )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz