Miód
- Używali go już Starożytni Grecy i Egipcjanie. Słynnym starożytnym lekarzem, który używał miodu w celach leczniczych był Arystoteles. Był też spożywany przez nowożeńców ( "miesiąc miodowy") w celu uzyskania zdrowego potomka
- Mód wytwarzany jest przez pszczoły, powstaje z nektaru kwiatów oraz spadzi (wydzieliny mszyc) występującej na liściach oraz igłach drzew.
- Rodzaje miodu:
- spadziowe,
- mieszane,
- mieszane,
- Zawiera:
witaminy: B6, B1, B2, B5, C,
wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk,
antyoksydanty, aminokwasy
cukry proste: glukozę i fruktozę
cukry proste: glukozę i fruktozę
- Miody ulegają krystalizacji, jest to naturalny proces ( nie pogarsza to jakości miodu ). Najszybciej krystalizują miody rzepakowe oraz wielokwiatowe, najpóźniej akacjowy ( ma dużo fruktozy)
- Bardzo zdrowe są miody pochodzące z Australii, a zwłaszcza: miód z manuki, kanuki, koniczyny:
hamują rozwój: laseczki siennej, pałeczki okrężnicy, gronkowca złocistego, pałeczki ropy błękitnej
Właściwości miodu:
- ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, poprawia odporność, zapobiega infekcjom,
- miody świeże i najlepiej z dzikich pszczół zawierają bakterie probiotyki (z greckiego - "dla życia"): pałeczki kwasu mlekowego Lactobaccillus ( jogurt posiada 3 rodzaje, a miód 12 rodzai Lactobaccillus które:
- regenerują i poprawiają mikroflorę w jelicie grubym,
- zapobiegają namnażaniu się szkodliwych dla zdrowia bakterii,
- wysypka (pokrzywka miejscowa, pokrzywka na całym ciele)
- świąd skóry,
- łzawienie,
- katar,
- wymioty
- biegunka,
u dziecka może też wystąpić wstrząs anafilaktyczny:
- obrzęk nosa,
- obrzęk gardła i kłopoty z oddychaniem,
- obrzęk oczu,
- silna biegunka,
- utrata przytomności,
- zapaść.
- do 4 roku życia maksymalnie 7 g miodu ( 1 łyżeczka) dziennie
- od 5 do 12 roku życia od 15 do 40 g dziennie
POLECAM:
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE
MIÓD DLA ZDROWIA I URODY
MIÓD PROPOLIS PYŁEK WOSK
MIÓD ODŻYWIA PIELĘGNUJE LECZY
- zapobiegają namnażaniu się szkodliwych dla zdrowia bakterii,
- łagodzi kaszel,
- poprawia przemianę materii,
- neutralizuje toksyny,
- leczy chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- obniża napięcie nerwowe, uspokaja,
- działa lekko nasennie,
- pomaga leczyć migrenowe bóle głowy,
- odżywia po wyczerpaniu pracą fizyczną i umysłową,
- poprawia krążenie oraz obniża ciśnienie krwi,
- pobudza produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny
- działa ochronnie na wątrobę,
- zwiększa apetyt,
- działa przeciw zaparciom oraz wzdęciom,
- działa przeciwwymiotnie,
- Miód można podać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.
- Miód jest silnym alergenem, uczulenie na miód jest dziedziczne. Uczulenie zazwyczaj powoduje pyłek kwiatowy lub białko pszczół.
- wysypka (pokrzywka miejscowa, pokrzywka na całym ciele)
- świąd skóry,
- łzawienie,
- katar,
- wymioty
- biegunka,
u dziecka może też wystąpić wstrząs anafilaktyczny:
- obrzęk nosa,
- obrzęk gardła i kłopoty z oddychaniem,
- obrzęk oczu,
- silna biegunka,
- utrata przytomności,
- zapaść.
- W miodzie mogą znajdować sie bakterie, które produkują jad kiełbasiany, co grozi: ciężkim zatruciem, nawet śmiercią niemowląt. Starsze dzieci (powyżej 12 miesiąca) i dorośli radza sobie z toksynami skażonego miodu.
- Podanie:
- do 4 roku życia maksymalnie 7 g miodu ( 1 łyżeczka) dziennie
- od 5 do 12 roku życia od 15 do 40 g dziennie
- Polecana jest "woda miodowa" - łyżeczka miodu rozpuszczona w 3/4 szklanki wody pozostawiona na noc pod przykryciem - rano po zamieszaniu pijemy tak sporządzony napój :))
POLECAM:
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE
MIÓD DLA ZDROWIA I URODY
MIÓD PROPOLIS PYŁEK WOSK
MIÓD ODŻYWIA PIELĘGNUJE LECZY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz