KOSMETYKI

poniedziałek, 23 września 2013

SPOSOBY NA POPRAWĘ NASZEJ ODPORNOŚCI I ZDROWIA - MIÓD

Miód

  • Używali go już Starożytni Grecy i Egipcjanie. Słynnym starożytnym lekarzem, który używał miodu w celach leczniczych był Arystoteles. Był też spożywany przez nowożeńców ( "miesiąc miodowy") w celu uzyskania zdrowego potomka

  • Mód wytwarzany jest przez pszczoły, powstaje z nektaru kwiatów oraz spadzi (wydzieliny mszyc) występującej na liściach oraz igłach drzew.

  • Rodzaje miodu:
- kwiatowe (nektarowe),
- spadziowe,
- mieszane,

  • Zawiera:
witaminy: B6, B1, B2, B5, C,
wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk,
antyoksydanty, aminokwasy
cukry proste: glukozę i fruktozę


  • Miody ulegają krystalizacji, jest to naturalny proces ( nie pogarsza to jakości miodu ). Najszybciej krystalizują miody rzepakowe oraz wielokwiatowe, najpóźniej akacjowy ( ma dużo fruktozy)


  • Bardzo zdrowe są miody pochodzące z Australii, a zwłaszcza: miód z manuki, kanuki, koniczyny:
hamują rozwój: laseczki siennej, pałeczki okrężnicy, gronkowca złocistego, pałeczki ropy błękitnej

Właściwości miodu:
  • ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, poprawia odporność, zapobiega infekcjom, 
  • miody świeże i najlepiej z dzikich pszczół zawierają bakterie probiotyki (z greckiego - "dla życia"): pałeczki kwasu mlekowego Lactobaccillus ( jogurt posiada 3 rodzaje, a miód 12 rodzai Lactobaccillus   które:  
- regenerują i poprawiają mikroflorę w jelicie grubym,
- zapobiegają namnażaniu się szkodliwych dla zdrowia bakterii,


  • łagodzi kaszel,
  • poprawia przemianę materii,
  • neutralizuje toksyny,
  • leczy chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • obniża napięcie nerwowe, uspokaja, 
  • działa lekko nasennie,
  • pomaga leczyć migrenowe bóle głowy,
  • odżywia po wyczerpaniu pracą fizyczną i umysłową,
  • poprawia krążenie oraz obniża ciśnienie krwi,
  • pobudza produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny
  • działa ochronnie na wątrobę,
  • zwiększa apetyt,
  • działa przeciw zaparciom oraz wzdęciom,
  • działa przeciwwymiotnie,

  • Miód można podać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.

  • Miód jest silnym alergenem, uczulenie na miód jest dziedziczne. Uczulenie zazwyczaj powoduje pyłek kwiatowy lub białko pszczół.
Objawy uczulenia:
- wysypka (pokrzywka miejscowa, pokrzywka na całym ciele)
- świąd skóry,
- łzawienie,
- katar,
- wymioty
- biegunka,
u dziecka może też wystąpić wstrząs anafilaktyczny:
- obrzęk nosa,
- obrzęk gardła i kłopoty z oddychaniem,
- obrzęk oczu,
- silna biegunka,
- utrata przytomności,
- zapaść.


  • W miodzie mogą znajdować sie bakterie, które produkują jad kiełbasiany, co grozi: ciężkim zatruciem,  nawet śmiercią niemowląt. Starsze dzieci (powyżej 12 miesiąca) i dorośli radza sobie z toksynami skażonego miodu.

  • Podanie:

-  do 4 roku życia maksymalnie 7 g miodu ( 1 łyżeczka) dziennie
- od 5 do 12 roku życia od 15 do 40 g dziennie


  • Polecana jest "woda miodowa" - łyżeczka miodu rozpuszczona w 3/4 szklanki wody pozostawiona na noc pod przykryciem - rano po zamieszaniu pijemy tak sporządzony napój :)) 



POLECAM:
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE
MIÓD DLA ZDROWIA I URODY
MIÓD PROPOLIS PYŁEK WOSK
MIÓD ODŻYWIA PIELĘGNUJE LECZY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz