- HARTOWANIE ORGANIZMU
Zalecane jest tylko dla osób zdrowych.
Hartować należy się stopniowo i regularnie.
- wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga zwalczać wirusy i bakterie próbujące atakować nasz organizm,
- opóźnia proces starzenia i zwiększa elastyczność skóry,
- poprawia krążenie krwi,
Hartowanie to przyzwyczajanie naszego organizmu do zimna.
Hartowanie wodą:
- zalecany jest naprzemienny natrysk w czasie naszej kąpieli. Zaczynamy ciepłą wodą ok 20 sekund, a potem chłodną 2-3 sekund, i tak różnice temperatur zwiększamy stopniowo,zawsze kończymy zabieg wodą o temperaturze ciała
Hartowanie na świeżym powietrzu , zwłaszcza w chłodniejsze dni i nie przerywanie w czasie mrozów
- codzienne spacery, jazda na rowerze, zalecane jest bardzo bieganie
Hartowanie w domu:
- nie przegrzewanie mieszkania, optymalna temperatura to 19 - 20 stopni Celcjusza. Wiosną i latem otwierajmy jak najczęściej okna.
Hartowanie przez zabiegi KRIOTERAPII:
- krioterapia miejscowa (kriodestrukcja)
polega na kilkakrotnemu przyłożeniu do miejsca chorobowo zmienionego bardzo niskiej temperatury, doprowadzając do zniszczenia tkanki,
- krioterapia ogólna
polega na poddaniu całego ciała przez ok 3 minuty niskiej temperaturze (sięgającej - 160 stopni Celcjusza).
Krioterapia ogólna nie powoduje zniszczenia tkanek, dostarcza tylko stresu fizjologicznego.
Krioterapia wywołuje reakcję obronną organizmu:
pierwsza faza:
- skurcz naczyń krwionośnych i mięśni
- spowolnienie przepływu krwi,
- spowolnienie przemiany materii
druga faza:
- gwałtowne rozszerzenie naczyń krwionośnych,
- zwiększenie przepływu krwi.
Właściwości krioterapii:
- zwiększony dopływ tlenu, składników odżywczych i substancji przeciwzapalnych do komórek w organizmie,
- zmniejszenie bólu i stanów zapalnych,
- szybsza regeneracja uszkodzonych tkanek,
- rozluźnienie mięśni,
- przyspieszenie przemiany materii,
- pobudzenie układu odpornościowego
Krioterapia pomaga w leczeniu
- reumatoidalnego zapalenia stawów i zwyrodnienia stawów,
- likwiduje obrzęki,
- uelastycznia mięśnie,
- wzmacnia kości i mięśnie,
- pomaga przy urazach: w nadwyrężeniu więzadeł i mięśni, zapaleniu ściegien,
- chorobach neurologicznych,
- zwiększa odporność.
Przy hartowaniu organizmu i jego sposobie powinny uważać i skonsultować się z lekarzem:
- osoby z chorobami serca, krążenia i nadciśnieniem tętniczym,
- osoby z chorobami nerek,
osoby z chorobami wątroby,
- cukrzycy
- osoby z chorobami reumatologicznymi,
- osoby z anemią,
- osoby z niedowagą,
- SPACERY, RUCH NA ŚWIEŻYM POWIETRZU
Zalecane jest, by co najmniej trzy razy w tygodniu wykorzystać minimalnie 30 min na ruch, wybieramy taką aktywność by nasze tętno wynosiło 130 uderzeń na minutę
- SEN I WYPOCZYNEK
Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Szkodliwe jest niedosypianie i zarywanie nocy.
Zawsze kiedy to możliwe relaksujemy się i odpoczywamy.
Układ nerwowy jest ściśle powiązany z systemem obronnym. Stres i zmęczenie osłabia naszą odporność.
Sen wspomaga wzrost u dzieci.
Sen wspomaga wzrost u dzieci.
- REZYGNACJA Z UŻYWEK
Alkohol, papierosy niszczą witaminy zwłaszcza witaminę C.
- ZDROWA DIETA.
Żywność bez konserwantów, najlepiej z ekologicznego gospodarstwa i nie przetworzona (naturalna).
- SOLANKA ZABŁOCKA
solanka lecznicza zawiera:
jod - jest to pierwiastek śladowy ( często nazywany " pierwiastkiem madrości" ) w naszym organizmie, ale często borykamy się z jego niedoborem. Najlepiej jest zażywać jod z jego naturalnych źródeł, ten w tabletkach możemy łatwo przedawkować (jest dobrze przyswajalny) i doprowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Objawy przedawkowania jodu:
- nie stwierdzono przedawkowania jodem pochodzącym z pożywienia,
- nieregularna czynność serca,
- dezorientacja,
- obrzęk szyi,
- czarne stolce lub z domieszką krwi.
Obszar niedoboru jodu to zwłaszcza: Polska południowa (wysoka zawartość jodu dotyczy tylko pasa przybrzeżnego 5-7 km od morza, tylko z ciepłych mórz jod paruje i roznosi się po większym obszarze, większa część Europy kontynentalnej, Rosja (niedobór jodu 2/3 ludności w znacznym stopniu), Afryka, Ameryka Pd, Indie, Chiny.
Jod znajdziemy w:
- rybach morskich (zwłaszcza w tłustych),
- owocach morza (krewetki, homar, ostrygi),
- pomidorach,
- jajach,
- cebuli,
- wodorostach,
- suszu morszczynu,
- nasionach slonecznika,
- serze żółtym,
- nabiale,
- wodzie mineralnej,
- soli jodowanej (zawiera także sód, który podnosi ciśnienie, może też doprowadzić do miażdżycy)
- nad morzem, jego zasięg to 200 do 300 m od brzegu, im dalej w głąb lądu tym stężenie jodu gwałtownie maleje ( w odległości 150 m mamy go tylko 60%), bardzo dobrym źródłem jest morze Bałtyckie
- solance zabłockiej (ma najwyższe stężenie jodu od innych solanek).
Utrudnianie wchłaniania jodu powoduje spożywanie dużych ilości:
- salaty,
- kapusty włoskiej,
- szpinaku,
- rzepy,
- buraków,
- karpieli,
- gorczycy
.
właściwości jodu:
- wole,
- niedoczynność tarczycy
- małą odporność na stres,
- przewlekłe zmęczenie, apatie, senność, problemy z koncentracją, zapominanie
- alergie,
- kurzą ślepotę,
- suchą skórę i śluzówki, suche i łamliwe włosy i paznokcie,
- problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała,
- zaburzenia miesiączkowania, bezpłodność,
- rak tarczycy
Niedobór jodu u dzieci:
- opóźnione wzrastanie,
- opóźniony rozwój umysłowy,
- opóźniony rozwój płciowy,
- głuchota
brom
bor
wapń
W organizmie człowieka jest go ok 1 kg ( ponad 90% znajduje się go w kościach).
magnez "pierwiastek życia"
krzem (pierwiastek młodości)
Z wiekiem ilość krzemu w organizmie maleje
selen:
witamina E, A, C
Solankę Zabłocką stosuje się:
do kąpieli, inhalacji, płukania gardła, warzenia soli
- w lecznictwie uzdrowiskowym
- ośrodkach SPA
- w warunkach domowych
właściwości Solanki Zabłockiej:
YERBA MATE, HERBATA OWOCOWA: LOVE STORY, ROOIBOS O SMAKU CZARNEGO BZU Z DODATKIEM SKÓRKI POMARAŃCZY (DZIAŁA ANTYBAKTERYJNIE I ANTYWIRUSOWO, USPOKAJAJĄCO, DOBRA PRZED SNEM), KAWY ŚWIEŻO PALONE, SOKI NONI, GOJI, ACAI, KOSMETYKI I WIELE INNYCH :))
solanka lecznicza zawiera:
jod - jest to pierwiastek śladowy ( często nazywany " pierwiastkiem madrości" ) w naszym organizmie, ale często borykamy się z jego niedoborem. Najlepiej jest zażywać jod z jego naturalnych źródeł, ten w tabletkach możemy łatwo przedawkować (jest dobrze przyswajalny) i doprowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Objawy przedawkowania jodu:
- nie stwierdzono przedawkowania jodem pochodzącym z pożywienia,
- nieregularna czynność serca,
- dezorientacja,
- obrzęk szyi,
- czarne stolce lub z domieszką krwi.
Obszar niedoboru jodu to zwłaszcza: Polska południowa (wysoka zawartość jodu dotyczy tylko pasa przybrzeżnego 5-7 km od morza, tylko z ciepłych mórz jod paruje i roznosi się po większym obszarze, większa część Europy kontynentalnej, Rosja (niedobór jodu 2/3 ludności w znacznym stopniu), Afryka, Ameryka Pd, Indie, Chiny.
Jod znajdziemy w:
- rybach morskich (zwłaszcza w tłustych),
- owocach morza (krewetki, homar, ostrygi),
- pomidorach,
- jajach,
- cebuli,
- wodorostach,
- suszu morszczynu,
- nasionach slonecznika,
- serze żółtym,
- nabiale,
- wodzie mineralnej,
- soli jodowanej (zawiera także sód, który podnosi ciśnienie, może też doprowadzić do miażdżycy)
- nad morzem, jego zasięg to 200 do 300 m od brzegu, im dalej w głąb lądu tym stężenie jodu gwałtownie maleje ( w odległości 150 m mamy go tylko 60%), bardzo dobrym źródłem jest morze Bałtyckie
- solance zabłockiej (ma najwyższe stężenie jodu od innych solanek).
Utrudnianie wchłaniania jodu powoduje spożywanie dużych ilości:
- salaty,
- kapusty włoskiej,
- szpinaku,
- rzepy,
- buraków,
- karpieli,
- gorczycy
.
właściwości jodu:
- pobudza tarczycę do produkcji ważnych hormonów, które regulują w naszym organizmie między innymi: temperaturę ciała, pracę mięśni, układ nerwowy, krążenie krwi, masę ciała,rozwój komórek w mózgu
- znajduje się też w: kościach, krwi, jajnikach u kobiet
- ma właściwości bakteriobójcze ( w stężeniu 0,0005% niszczy bakterie w ciągu 15 minut) i przeciwgrzybiczne,
- działa wykrztuśnie ( rozpuszcza gęsty śluz z dróg oddechowych),
- stosowany przy zatruciu ołowiem
- przyspiesza gojenie tkanek zropiałych, obrzękłych, gruźliczych
- pomaga w wydalaniu z naszego organizmu: mocznika, kreatyniny, kwasu moczowego,
- obniża cholesterol, powoduje zanikanie tłuszczu w narządach wewnętrznych oraz w tkankach podskórnych i wychudzenie naszego ciała,
- obniża ciśnienie krwi,
- chroni przed materiałami radioaktywnymi,
Wchłanianie jodu ułatwiają miedź i wapń.
W leczeniu krzywicy stosuje się wapń, witaminę D i jod.
Niedobór jodu powoduje:- wole,
- niedoczynność tarczycy
- małą odporność na stres,
- przewlekłe zmęczenie, apatie, senność, problemy z koncentracją, zapominanie
- alergie,
- kurzą ślepotę,
- suchą skórę i śluzówki, suche i łamliwe włosy i paznokcie,
- problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała,
- zaburzenia miesiączkowania, bezpłodność,
- rak tarczycy
Niedobór jodu u dzieci:
- opóźnione wzrastanie,
- opóźniony rozwój umysłowy,
- opóźniony rozwój płciowy,
- głuchota
brom
- uspokaja, działa antydepresyjnie, pogłębia sen,
- rozszerza oskrzela (wchodzi w skład wielu leków przeciwastmatycznych)
przedawkowanie bromu:
- hamuje wytwarzanie testosteronu,
bor
- pobudza nasze szare komórki do pracy, poprawia koncentrację,
- zapobiega i leczy osteoporozę, reumatoidalne zapalenie stawów ( w Izraelu jest duża zawartość boru w glebie, jego mieszkańcy bardzo rzadko chorują na zapalenie stawów)
- pomaga w leczeniu alergii
przedawkowanie boru:
- nudności,
- biegunka,
- wysypka,
- przemęczenie,
- zahamowanie wzrostu,
- obniżenie odporności organizmu,
występowanie boru:
pomidory, gruszki, suszone śliwki, rodzynki, daktyle, orzechy, jagody, jabłka, cytrusy, soja, awokado, miód, wino
wapń
W organizmie człowieka jest go ok 1 kg ( ponad 90% znajduje się go w kościach).
- jest podstawą w tworzeniu kości i zębów, paznokci, wzmacnia włosy( regularne spożywanie produktów z wapniem zapobiega osteoporozie)
- bierze udział w kurczeniu i rozkurczaniu mięśni ( niezbędny w pracy mięśnia sercowego),
- reguluje krzepliwość krwi,
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza alergię,
wchłanianie wapnia ułatwia:
witamina C,A,D, żelazo, magnez, bor, fosfor, mangan, cynk, laktoza, wysiłek fizyczny, nienasycone kwasy tłuszczowe,
wchłanianie wapnia utrudnia:
aspiryna, silne leki uspokajające, nadmiar tłuszczu, soli, kofeina, nikotyna, alkohol, brak wysiłku fizycznego
Niedobór wapnia:
- i magnezu może doprowadzić do powstania kamieni w nerkach i woreczku żółciowym
magnez "pierwiastek życia"
- jest niezbędny do przyswojenia przez nasz organizm wapnia, witaminy C, sodu, potasu i fosforu,
- działa przeciwcukrzycowo,
- pomaga w trawieniu tłuszczów,
- ma działanie przeciw depresyjne, antystresowo
- ma działanie odtruwające, zmniejsza dostęp do naszego toksycznych metali ciężkich: miedzi, arsenu, manganu, rtęci, kadmu, ołowiu itp., które gromadząc się w organizmie mogą prowadzić do podrażnienia układu nerwowego lub powstania raka
wchłanianie magnezu ułatwia:
witamina B1, B6, C, D, bor, wapń, fosfor, białko
wchłanianie magnezu utrudnia:
alkohol, błonnik, kwas szczawiowy, leki moczopedne
krzem (pierwiastek młodości)
Z wiekiem ilość krzemu w organizmie maleje
selen:
- pomaga w usuwaniu toksycznych metali ciężkich ( takie jak kadm, rtęć, ołów i arsen),
- zapobiega powstawaniu wolnych rodników - ma działanie antyrakowe i osłabia działanie substancji rakotwórczych 9 polecany dla palaczy), a szczególnie przeciw powstaniu nowotworów: jelita grubego, płuc i prostaty, białaczki
- opóźnia starzenie się,
- działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie w szczególności przeciw: opryszczce, grypie, zapaleniu opon mózgowych,
- zwiększa odporność organizmu,
- chroni tkanki przy radioterapii i chemioterapii i ułatwia odtruwanie organizmu,
- zalecany przy leczeniu trądziku, zapaleniu jąder, jajników, leczeniu bezpłodności, leczeniu alergii, zatruciach, zaburzeniach pigmentacji skóry, wpływa na stan skóry (chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych), włosów i paznokci, w profilaktyce łupieżu przeziębieniach, nieprawidłowej pracy tarczycy, zapaleniu wątroby, wspomaganiu ruchliwości plemników, depresji, zmęczeniu, stresie
- reguluje poziom cholesterolu i krzepliwość krwi
- bierze udział w budowaniu DNA
- wpływa na prawidłowy rozwój płodu ( w szczególności na układ nerwowy i odpornościowy),
- niezbędny do prawidłowego wzrostu,
- pomaga w chorobach stawów i mięśni (reumatoidalnemu zapaleniu stawów),
- ochrania nasze serce
witamina E, A, C
Solankę Zabłocką stosuje się:
do kąpieli, inhalacji, płukania gardła, warzenia soli
- w lecznictwie uzdrowiskowym
- ośrodkach SPA
- w warunkach domowych
właściwości Solanki Zabłockiej:
- leczy: gardło, zatoki, zapalenie oskrzeli, płuc, schorzenia tarczycy, choroby reumatologiczne, dermatologiczne, ginekologiczne,
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza rekonwalescencję,
- nawilża, odżywia, wygładza, ujędrnia (pomaga walczyć z celulitem), opóźnia starzenie skóry,
- leczy łuszczycę
- przyspiesza gojenie ran, czyraków, wyprysków,
- działa przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie
- łagodzi napięcie nerwowe, ułatwia relaksację, regenerację i pomaga w zasypianiu
- przyspiesza odchudzanie
POLECAM:
SODA OCZYSZCZONA - wodorowęglan sodu
SODA OCZYSZCZONA :))
- działa antyrakowo
- stosowana na zgagę
SODA OCZYSZCZONA :))
- USUWANIE PESTYCYDÓW Z OWOCÓW
skład:
- 1 litr wody,
- 1 czubata łyżka sody oczyszczonej,
wykonanie:
- mieszamy składniki roztworu,
- zanurzamy w nim owoce na 2 do 3 minut,
- płuczemy owoce w czystej wodzie.
Spalanie tkanki tłuszczowej
© 2013 KBM.pl
Opowieść o dwóch posiłkach
© 2013 KBM.pl
POLECAM:
M JAK MAMA :))
100 SPOSOBÓW NA ODPORNOŚĆ
WZMACNIAJ ODPORNOŚĆ PROSTYM POŻYWIENIEM
NOWOCZESNE ZASADY ODŻYWIANIA
ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA
ULECZYĆ NIEULECZALNE CZ. 1
PLAN WYPŁUKIWANIA TŁUSZCZU
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU DLA KOBIET
SUROWA DIETA OCZYSZCZAJĄCA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz