- Burak ćwikłowy zawiera:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę B1,
- witaminę B2
- witaminę B3,
- witaminę B5,
- witaminę B6,
- witaminę B12,
- wapń,
- mangan,
- potas,
- sód,
- cynk,
- żelazo,
- fosfor,
- rubid,
- cez,
- lit,
- kwas foliowy ( witamina B9),
- betaninę (barwnik - czerwień buraczana, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antynowotworowo, obniża poziom złego cholesterolu).
- betainę ( należy do grupy antocyjanów,jest to pochodna aminokwasu glicyny, )
- betacyjan ( czerwony błonnik),
Burak ćwikłowy, działanie:
- witaminę A,
- witaminę B1,
- witaminę B2
- witaminę B3,
- witaminę B5,
- witaminę B6,
- witaminę B12,
- wapń,
- mangan,
- potas,
- sód,
- cynk,
- żelazo,
- fosfor,
- rubid,
- cez,
- lit,
- kwas foliowy ( witamina B9),
- betaninę (barwnik - czerwień buraczana, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antynowotworowo, obniża poziom złego cholesterolu).
- betainę ( należy do grupy antocyjanów,jest to pochodna aminokwasu glicyny, )
- betacyjan ( czerwony błonnik),
Burak ćwikłowy, działanie:
- Najwięcej składników odżywczych znajduje się w surowym buraku (sok z surowego buraka można połączyć dla lepszego smaku z sokiem marchwiowym, czy sokiem z cytryny, jabłkami i gałązkami selera:)).
- Działa wykrztuśnie oraz łagodzi infekcje gardła.
- Przyspiesza przemianę materii oraz zawiera dużo błonnika. Zawiera betacyjan, który nie jest trawiony w naszym przewodzie pokarmowym (zabarwia na czerwono nasz mocz i kał:)).
- Buraki są niskokaloryczne.
- Działa żółciopędnie.
- Pomaga leczyć zgagę.
- Betaina z buraka wspomaga pracę wątroby (chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami) i nerek oraz z kwasem foliowym pomaga zapobiegać miażdżycy.
- Wypłukuje z naszego organizmu kwas moczowy, który powstaje ze spożywania nadmiernej ilości pokarmów lub pokarmów białkowych (mięsa, wędlin, mleka itp. ( kwas niewydalony, odkładający się w okolicach stawów- powoduje dnę moczanową, a kiedy zalega w przewodach moczowych - powoduje kamienie moczanowe) .
- Podnosi poziom cukru we krwi ( powinni uważać na niego chorzy na cukrzycę).
- Pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową ( działa zasadotwórczo w naszym organizmie).
- Działa przeciwrakowo ( zwłaszcza przy raku przewodu pokarmowego oraz pęcherza moczowego), zawiera: cez rubid, betainę.
- Żelazo pochodzące z buraków jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm.
- Działa krwiotwórczo oraz poprawia krążenie krwi w naszym organizmie.
- Pomaga w stanach depresji, nerwicach, stresach.
- Wzmacnia koncentrację i refleks
- Polecany dla kobiet w ciąży i dzieci w okresie dojrzewania (duża zawartość kwasu foliowego) oraz dla osób starszych ( zwłaszcza tych, którzy mają niedobór wapnia).
- Łagodzi objawy menopauzy.
- Wzmacnia naszą odporność i pomaga zwalczyć np: przeziębienie, grypę.
- Z buraka powstaje naturalny barwnik spożywczy E 162 - betanina ( stosowany do barwienia napojów, galaretek, dżemów, kremów, jogurtów itp.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz