KOSMETYKI

niedziela, 15 grudnia 2013

SPOSOBY NA POPRAWĘ NASZEJ ODPORNOŚCI I ZDROWIA - SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zawiera:
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (38 % - 44 %)

- kwasy Omega 3 (57 % - 60 %),
- kwasy Omega 6 (14 % - 15 %),
  • błonnik rozpuszczalny,
  • błonnik nierozpuszczalny,
  • witaminę E,
  • cynk,
  • lecytynę,
  • flawonoidy,
  • fitoestrogeny
Siemię lniane, działanie:
- przeciwzapalne,
- działa przeciwbiegunkowo,
- przeciwrakowo (dieta lecznicza doktora Gersona oraz doktor Budwig,
- obniża poziom "złego" cholesterolu,
- przeciwmiażdżycowo,
- obniża wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym,
  • Siemię lniane polecane jest dla osób, które nie lubią jeść ryb.
  • Siemię lniane jest kaloryczne ( 9 gram - 1 łyżeczka siemienia lnianego - zawiera 46 kcal)
  • Siemię w ziarenkach przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku.
  • Najlepiej jest kupować siemię lniane w ziarenkach i na bieżąco mielić je w potrzebnych ilościach w młynku do kawy- krótkimi pulsacyjnymi naciśnięciami młynka elektrycznego, by nie nagrzać nasion ( w zmielonym siemieniu składniki odżywcze szybko się utleniają). 
  • Siemię lniane możemy dodawać do : jogurtów, pieczenia chleba, ciasteczek, zup itp, można również je pić ( 2 - 3 łyżek siemienia lnianego zalewamy szklanką gorącej wody, czekamy 1 godzinę, odcedzamy i pijemy powstały kisiel).
  • Wyróżnaimy siemię lniane:
- brązowe,
- złociste budwigowe ( bardziej polecane, ma więcej składników odżywczych).
  • Z nasion siemienia lnianego wyciska się olej lniany.
  • Olej lniany:
- należy przechowywać w lodówce,
- ma krótki termin przydatności,
- ma neutralny smak ( gorzki nie nadaje się już do spożycia - jest zjełczały)
- spożywamy go na zimno (jako dodatek do pieczywa, sałatek itp) - nie wolno używać go do smażenia, bo straci swoje właściwości

POLECAM:
"SEZAMKI SIEMIENIOWE":

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz