Cynamon
zawiera:
mangan, błonnik, żelazo, wapń
zawiera:
mangan, błonnik, żelazo, wapń
- antywirusowy w przeziębieniu i opryszczce,
- bakteriobójczy (w zwalczaniu bakterii e-coli) i przeciwzapalny rozgrzewający, przeciwgrzybiczny ,
- w higienie jamy ustnej (odświeża oddech),
- pomaga leczyć trądzik (zwalcza ropne wypryski i zapobiega plamom trądzikowym, rozjaśnia cerę, łagodzi przebarwienia
- w bólach i mięśniowych, stawów (1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżka miodu codziennie rano przed śniadaniem widoczna poprawa już po pierwszym tygodniu stosowania) i menstruacyjnych,
- ma działanie antyoksydacyjne (wyłapuje wolne rodniki), spowalnia procesy starzenia się naszego organizmu i wpływa na zmniejszenie i rozprzestrzenianie się komórek rakowych (wg. badań ze Stanów Zjednoczonych),
- może hamować rozwój Alzheimera (badania z 2011 roku przeprowadzone na myszach)
- obniża poziom cukru we krwi,
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi ( 1/2 łyżeczki dziennie)
- poprawia dopływ krwi do mózgu (zwiększając dotlenienie szarych komórek, które: poprawiają koncentrację i pamięć wzrokową),
- jest afrodyzjakiem :)) (zwiększa ukrwienie wielu wewnętrznych narządów),
- pomaga w zwalczaniu mdłości (lepszy jest imbir) i kłopotach z trawieniem (przy wzdęciach, biegunce, nieżytach żołądka,)
- w starożytności stosowano go do balsamowania zwłok :)) (dodawany do potraw przedłuża ich zdatność do spożycia - naturalny konserwant)
- nadaje niepowtarzalny smak naszym potrawom
Spożywanie przez niemowlęta: po 10 miesiącu.
nie powinien być stosowany:
- w chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego,
- przez osoby uczulone na cynamon
ograniczyć stosowanie powinny:
- kobiety w ciąży (może doprowadzić do przedwczesnego porodu)
Zmielony cynamon szybko wietrzeje, dlatego najlepiej jest kupować go w laskach i mielić go bezpośrednio przed użyciem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz