JEŻÓWKA
leczyli się nią Indianie.
Są trzy garunki jeżówki:
- wąskolistna
- biała
- purpurowa (najbardziej popularna - używane jest ziele i korzeń rośliny) ,
właściwości jeżówki:
- osobom po przeszczepach ( jeżówka bardzo pobudza układ odpornościowy i grozi to odrzuceniem przeszczepu przez organizm),
- chorzy na stwardnienie rozsiane,
- chorzy na gruźlicę,
- osoby z białaczką,
- po konsultacji z lekarzem: kobiety w ciąży i karmiące, dzieci poniżej 7 roku życia, dzieci z astmą
leczyli się nią Indianie.
Są trzy garunki jeżówki:
- wąskolistna
- biała
- purpurowa (najbardziej popularna - używane jest ziele i korzeń rośliny) ,
właściwości jeżówki:
- wzmacnia odporność organizmu,
- działa przeciwzapalnie, antywirusowo i przeciwbakteryjnie (w leczeniu oparzeń skóry, odleżyn, żylaków, chorobach skóry, grzybicy, pryszczach, czyrakach, egzemy, ospy, półpaśca, różyczki, do gojenia ran, infekcjach górnych dróg oddechowych (zapaleniu oskrzeli), nawracających infekcjach układu moczowego i pęcherza, zapaleniu stawów, zapaleniu ucha środkowego, zapalenia pochwy),
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego i trzustki (zalecana przy chorobach układu pokarmowego i stanach zapalnych dróg żółciowych),
- przyspiesza metabolizm,
- osobom po przeszczepach ( jeżówka bardzo pobudza układ odpornościowy i grozi to odrzuceniem przeszczepu przez organizm),
- chorzy na stwardnienie rozsiane,
- chorzy na gruźlicę,
- osoby z białaczką,
- po konsultacji z lekarzem: kobiety w ciąży i karmiące, dzieci poniżej 7 roku życia, dzieci z astmą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz