Kwas chlebowy:
- pomagają trawić składniki pokarmowe w jelitach,
- zapobiegają wzdęciom i zaparciom,
- wpływają na przemianę materii,
- zwiększają odporność organizmu,
- pomagają zapobiegać przyleganiu "złych" bakterii do ścianek naszych jelit,
- Powstaje z fermentacji razowego lub żytniego chleba (bez polepszaczy ) z dodatkiem cukru lub owoców (rodzynek) oraz drożdży.
- Jest naturalnie gazowany (technologia wytwarzania jest podobna do warzenia piwa).
- Od 0,7 - 2,2 % obj. alkoholu - zaliczany jest do napojów bezalkoholowych.
- Żywe bakterie kwasu mlekowego, które:
- pomagają trawić składniki pokarmowe w jelitach,
- zapobiegają wzdęciom i zaparciom,
- wpływają na przemianę materii,
- zwiększają odporność organizmu,
- pomagają zapobiegać przyleganiu "złych" bakterii do ścianek naszych jelit,
- Witaminy z grupy B.
- Witaminę C.
- Ma słodko - gorzkawy smak ( można warzyć go na kwas wytrawny lub pół-słodki - w zależności od czasu i temperatury fermentacji ), zapach chleba oraz miodowo - brązowy kolor:))
- Często na dnie butelki z kwasem znajduje się naturalny biały osad - fermentujące drożdże
POLECAM:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz